HAISKAHTAAKO EPÄTASAPAINOLTA?

Emättimen pH-tasapainon järkkyminen voi johtaa kiusallisiin vaivoihin: kutinaan, kirvelyyn, vuotoihin ja pahaan hajuun.
Emättimen tärkein luonnollinen suoja on sen oma bakteerikanta, jota ylläpitää emättimen luontainen happamuus eli pH-arvo 3,8–4,5. Mikäli pH-tasapaino järkkyy, saattaa aiheutua emättimen bakteerikannan häiriö eli bakteerivaginoosi. Se on naisen intiimialueen vaiva, joka on yhtä yleinen kuin hiivatulehdus.

Miten bakteerivaginoosi syntyy?

Jos emättimen pH-arvon tasapainossa tapahtuu muutoksia, haitalliset bakteerit valtaavat elintilaa emättimen luontaiselta bakteerikannalta. Samalla emättimen bakteerimäärä lisääntyy 1000–10 000-kertaiseksi. pH-tasapainon ylläpitäminen on tärkeää, sillä haitalliset bakteerit eivät viihdy happamassa ympäristössä.
Bakteerivaginoosi ei ole sukupuolitauti, mutta sairastumisen riski lisääntyy useiden seksuaalikontaktien myötä. Myös kuparikierukan käyttäjillä tätä tulehdusta esiintyy keskimääräistä enemmän.
pH-tasapaino saattaa häiriintyä myös hormonaalisten muutosten, antibioottikuurien, väärien pesutottumusten sekä pikkuhousunsuojien ja hankaavien alushousujen käytön takia. Lue lisää emättimen pH-tasapainon ylläpidosta.

Bakteerivaginoosin oireet ja hoito

•    runsastunut valkovuoto
•    tympeä, kalamainen haju
•    vuoto on tasaista, jopa maitomaista tai harmahtavaa
•    lievä kutina
•    voi olla myös oireeton, jolloin sitä ei yleensä tarvitse hoitaa

Oireellinen bakteerivaginoosi hoidetaan usein antibiooteilla. Lievän tulehduksen oireita helpottamaan saattaa riittää apteekista ilman reseptiä saatavat maitohappoa ja/tai maitohappobakteereita sisältävät tuotteet. Kysy lisää apteekistasi!
Tämän tulehduksen yhteydessä seksipartnerin hoito ei ole tarpeellista.
Raskauden aikana bakteerivaginoosin hoito on erityisen tärkeää, sillä se saattaa lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Jos olet raskaana ja epäilet tulehdusta, kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen.

Lähteet:
Tiitinen, Aila; Emättimen bakteeritasapainon häiriö (bakteerivaginoosi). Julkaistu 27.10.2015. Lääkärikirja Duodecim.
Kujala, Pauliina; Gynekologiset tulehdukset. Julkaistu 29.1.2015. Sairaanhoitajan käsikirja.